پمپ ابزاری ضروری برای بخش های مختلفی اعم از صنایع، کشاورزی، مسکونی و تجاری است. این قطعه کاربردی سرعت آب را کنترل می کند. همچنین در حفظ و کاهش مصرف آب نیز بسیار موثر می باشد. پمپ ها طیف گسترده ای از مشکلات را حل می کنند. هر گونه سیال به ویژه آب را به کمک پمپ، به سادگی می توان انتقال داد.
در سراسر جهان به منظور تامین آب مصارف شهری، صنعتی، کشاورزی و انتقال فاضلاب، از پمپ های آب بهره می برند. این تجهیزات در انواع و طرح های بسیاری وجود دارند. در ادامه این مطلب به بررسی انواع موتور پمپ و بوستر پمپ و دیگر مشخصات اساسی آن می پردازیم.
پمپ چیست؟
پمپ دستگاهی الکترومکانیکی برای انتقال سیالات است. به کمک این وسیله می توانیم سیالات را از سطوح پایین به بالا یا از مناطق کم فشار به مناطق پرفشار، انتقال دهیم. این قطعه در افزایش فشار آب برای مصارف مختلف نقش اساسی دارد. پمپ آب، در سراسر یک سیستم لوله کشی از اصول مکانیکی و هیدرولیکی استفاده می کند. بدین ترتیب نیروی کافی برای استفاده در آینده فراهم می شود. در حال حاضر پمپ ها، در طیف وسیعی از کاربردهای مسکونی، کشاورزی، شهری، صنعتی و تولیدی به کار می روند. در تصفیه خانه های فاضلاب از پمپ آب برای انتقال فاضلاب، بهره می برند.
کاربرد پمپ
کاربرد این تجهیزات بسته به نوع آن ها متفاوت است. از جمله کاربردهای اصلی انواع موتور پمپ می توان موارد زیر را نام برد:
- استفاده رایج پمپ های آب در ساختمان ها، آبیاری، سیستم تهویه مطبوع، چاه ها، فیلتر آکواریوم، هوادهی حوضچه ها، گردش آب گرم، حفاظت از سیستم های آتش نشانی و ... است.
- در ساخت و ساز از پمپ آب، جهت حذف آب اضافی و آبگیری بهره می برند.
- دیگر کاربرد مفید این قطعات در مصارف خنک کننده آبی برای صنایع خودرو می باشد. همچنین به منظور تزریق سوخت در خودروها به کار می رود.
- در صنعت انرژی، جهت پمپاژ گاز یا نفت از پمپ ها کمک می گیرند.
- صنعت کاغذ و صنایع شیمیایی نیز به طور گسترده به این تجهیزات وابسته هستند.
- پمپ ها در فرآیندهای بیوشیمیایی، توسعه و تولید دارو در صنعت پزشکی، نقش مهمی دارند.
انواع پمپ آب
در یک دسته بندی کلی پمپ ها را به دو گروه جابه جایی مثبت و دینامیک، تقسیم می کنند. پمپ های روتاری (چرخشی) و رفت و برگشتی جزء پمپ های گروه اول محسوب می شوند. از دیگر سو پمپ های دینامیک نیز دارای دو نوع سانتریفیوژی و محوری هستند.
پمپ آب جابه جایی مثبت
این قطعات مقدار مشخصی از جریان را فراهم کرده و یک دیافراگم کشسان ایجاد می کنند. این پمپ ها در صنایعی که مایعات با ویسکوزیته بالا را تحت کنترل دارند، قابل استفاده هستند. آن ها برای کاربردهایی که ترکیبی از فشار بالا و جریان کم مورد نیاز است، پیشنهاد می شوند. از آن جایی که این پمپ ها جلوی نشت هوا را می گیرند، به آن ها پمپ چرخشی نیز می گویند.
پمپ آب گریز از مرکز
در پمپ های گریز از مرکز، یک پروانه چرخان طراحی کرده اند. این پروانه می تواند برای تامین آب به پمپ و تاثیر بر جریان تخلیه مورد استفاده قرار گیرد. این تجهیزات امکان پمپاژ انواع مایعات با ویسکوزیته پایین را فراهم می کنند. پمپ های گریز از مرکز، برای سیالات رقیق مناسب بوده و نرخ جریان بالایی دارند. آن ها برای کاربردهایی نظیر ساختمان و سیستم آب قابل استفاده هستند.
مزایای پمپ
مزیت ها و استفاده های انواع پمپ متفاوت است. مزایای دو نوع اصلی پمپ شامل:
- مزیت های اساسی پمپ های جابه جایی مثبت
- آن ها می توانند انواع مایعات با ویسکوزیته مختلف و غلیظ را مدیریت کنند.
- برای شرایطی که جریان کمتری مدنظر است، مناسب بوده و جریان ثابت سیال را در یک سرعت معین فراهم می نمایند.
- دقت، قابلیت اطمینان و تطبیق پذیری بالایی دارند.
- از مزایای کلیدی آن ها می توان به توانایی تولید سرعت ثابتی از جریان، بدون توجه به سطح فشار تخلیه اشاره کرد.
- این پمپ ها برای حداکثر کارایی و موفقیت عملیاتی به سطوح خاصی از فشار متکی نیستند.
- مزیت های اساسی پمپ های سانتریفیوژی
- ساختار ساده ای دارند و تقریبا بدون صدا هستند.
- در مقایسه با سایرین حداقل سایش را داشته و در برابر خوردگی مقاومت خوبی دارند.
- این پمپ ها از نظر بازده انرژی در رتبه بالایی قرار می گیرند.
- جریان صاف و بدون پالس را ارائه می دهند.
- دوام بالایی داشته و نیازی به تعمیر و نگهداری مداوم ندارند.
طرز کار پمپ
طرز کار یک پمپ به طور عمده به اصل جابه جایی مثبت و همچنین انرژی جنبشی مورد نیاز برای به جریان انداختن آب، بستگی دارد. پمپ ها اغلب با نیروی برق AC کار می کنند. برق DC، موتورهای بنزینی و دیزلی دیگر منابع انرژی پمپ ها محسوب می شوند. هرچند انواع موتورپمپ متفاوتند، اما همه آن ها خلاء ایجاد کرده و به واسطه فشار هوای محیط، سیال را وادار به حرکت می کنند. در یک پمپ سانتریفیوژی، نیروی گریز از مرکز آب را به سمت بیرون پروانه انتقال داده و در مرکز پروانه فشار کمی ایجاد می کند. در پمپ های رفت و برگشتی، خلاء به واسطه حرکت پیستون حاصل می گردد.
بوستر پمپ چیست؟
بوستر در واقع یک پمپ گریز از مرکز می باشد. زیرا سیال را به کمک نیروی گریز از مرکز و یک یا چند پروانه پمپ می کند. نام دیگر آن پمپ فشار است. این وسیله مکانیکی، فشار و جریان سیال را افزایش می دهد. در صورتی که به نیروی بیشتری برای جابه جایی مایع نیاز باشد، بوستر پمپ استفاده می شود. این پمپ ها می توانند هم گازها و هم مایعات را مدیریت کنند.
مزایای بوستر پمپ
برخی مزیت های مهم آن شامل:
- بوستر پمپ فشار داخل سیستم را برای تسریع جریان سیالات افزایش می دهد.
- در انتقال آب تحت فشار به ساختمان های بلند، مجتمع های تولیدی و سایر تاسیسات بزرگ موثر می باشد.
- تامین آب را افزایش می دهد.
- برای انواع کاربردهای مسکونی، تجاری و صنعتی مناسب است.
- کوچک بوده و به راحتی حمل می شود.
کاربرد بوستر پمپ
از این قطعه اغلب در کاربردهایی که فشار معمولی سیستم پایین است، استفاده می کنند. سیستم های آبی یا کاربردهای آبی با آلودگی کم، بیشترین استفاده را از بوسترها دارند. بوستر پمپ کاربردهای تجاری، شهری و نظامی متنوعی را شامل می شود. آن ها در طیف وسیعی از صنایع از قبیل هوافضا، معدن و فرآوری مواد غذایی به کار می روند. این تجهیزات قادرند انواع مختلفی از مواد را انتقال دهند.
انواع بوستر پمپ
دو نوع اصلی بوستر پمپ عبارت است از:
پمپ تک مرحله ای
همان طور که مشخص است، این پمپ به سادگی فشار آب (یا هر سیالی) را در یک مرحله افزایش می دهد. افزایش فشار سیال به واسطه پروانه صورت می گیرد. این پمپ نسبت به مدل چند مرحله ای، ابعاد کوچک تر و کارایی کمتری دارد.
پمپ چند مرحله ای
این دستگاه به منظور تحت فشار قرار دادن سیالات، از چندین مرحله استفاده می کند. هر مرحله پروانه مخصوص به خود را دارد. سیال از طریق تعداد زیادی پروانه پمپاژ می شود. بوستر پمپ را در دو نوع معمولی و با سرعت متغیر نیز دسته بندی می کنند. مدل های معمولی با سرعت ثابت کار کرده و امکان افزایش دبی یا تنظیم سرعت را ارائه نمی دهند. از دیگر سو مدل های با سرعت متغیر، قادرند بر اساس نیازهای هد، فشار را تنظیم کنند.
طرز کار بوستر پمپ
پمپ تقویت کننده عملکردی مانند فن دارد. پروانه تعبیه شده داخل پمپ، جریان آب و فشار را به روشی مشابه پره های فن، افزایش می دهد. هدف بوستر پمپ افزایش فشار سیال و سرعت جریان در برخی شرایط می باشد. امکان نصب یک سری بوستر پمپ در امتداد خط لوله وجود دارد. از جمله اجزاء اصلی این پمپ ها عبارتند از: بدنه، موتور، پروانه، تیغه های پروانه، شیر ورودی و خروجی و روکش.
تفاوت پمپ و بوستر پمپ
در واقع پمپ اصلی و بوستر پمپ چندان متفاوت نیستند. تفاوت آن ها در این است که پمپ اصلی می تواند آب را به داخل بدنه خود مکیده و آن را منتقل کند. در حالی که بوستر پمپ تنها قادر است آبی که به بدنه وارد شده را انتقال دهد. این قطعه به منظور کار کردن در کنار یک پمپ اصلی طراحی شده است. بوستر اغلب در راستای افزایش فشار، برای تقویت آبگرمکن ها، ساختمان های بلند، سونا و دیگر کاربری های تحت فشار استفاده می شود.
خرید پمپ و بوستر پمپ از تلمبه موتور غرب
هنگام خرید پمپ به مواردی نظیر متریال، قدرت پمپ، نوع سوخت، نوع موتور، هد و کاربرد آن توجه کنید. از آن جایی که این تجهیزات نقش بسیار مهمی را در هر کاربردی ایفا می کنند، بنابراین برای تهیه آن باید به مراکز معتبر مراجعه نمایید. تلمبه موتور غرب، عرضه کننده انواع موتور پمپ و بوستر پمپ های مورد نیاز بخش های کشاورزی، ادارات و کارخانجات صنعتی می باشد. این مجموعه با تضمین اصالت کالا، مشاوره خرید و امکان ارسال به سراسر کشور شما را در راستای خریدی مطمئن و آسان یاری می کند.